Op zaterdag 8 juni jl werd het NK-jeugdwielrennen in Zuidland verreden. Dit was over een krap en goed afgezet straten parcours in het midden van het dorp. Meerdere renners van de Stormvogels Veendam waren hiervoor geplaatst.

Voor de Stormvogels begon de wedstrijddag ’s middags met categorie 5 jongens. Hieraan deden Fré van der Burg en Gerson Bouwman mee. De wedstrijd ging snel van start en de groep viel in meerdere groepen uiteen. Fré kon in de kopgroep blijven en aan het einde van de wedstrijd schoof hij wat verder naar voren. Hij behaalde in de sprint een prachtige 15e plaats. Gerson zat in een achtervolgend groepje waar hij een enkele demarrage plaatste. Hij reed met een grote glimlach op zijn gezicht en behaalde een goede 42e plaats.

Daarna waren de meiden van categorie 5 aan de beurt. In deze categorie reden Lindsay Lamein en Fabienne Snakenborg. Ook in deze wedstrijd ontstonden er verschillende groepjes. Hier was er een kleine kopgroep en meerdere achtervolgende groepjes. Lindsay reed een sterke wedstrijd in een achtervolgende groep en eindigde op een mooie 15e plaats. Fabienne had in de eerste ronde materiaalpech met een ketting die er niet alleen af lag, maar ook vast bij het tandwiel en de pedaal zat. Voor dit verholpen was kwam de kop van de wedstrijd er al bijna aan, omdat dit geen ‘erkend gebrek’ is, kreeg ze hiervoor geen ronde vergoeding. Nadat de ketting er weer om was gelegd, reed ze in een tweede achtervolgend groepje op de kopgroep mee en haalde zo nog enkele renners in, waardoor ze als 31e eindigde.

In categorie 6 jongens reed Levi Brands voor de Stormvogels. Hij startte mooi op de eerste rij en werd weggeschoten door Fabio Jakobsen die ook aanwezig was en een enkel interview deed en handtekeningen uitdeelde. Ook Levi had tijdens de wedstrijd materiaalpech met een ketting die eraf lag. Hierdoor liep hij veel tijdsverlies op en eindigde hij als 60e.

In categorie 6 meiden nam Anouk van der Burg deel aan het NK namens de Stormvogels. Anouk startte achteraan, maar reed knap naar voren. Er bleef tijdens de wedstrijd een grote kopgroep. In het laatste rondje reed Anouk op kop en trok het tempo aardig omhoog. Helaas was er in de laatste bocht een valpartij, die ze gelukkig net wist te ontwijken. Ze moest hiervoor wel fors afremmen. Ze eindigde daarna op een mooie 6e plaats.

De laatste wedstrijd werd verreden door categorie 7 jongens, waaraan Lucas Uitham deelnam. Lucas was goed van start. In de wedstrijd werd erg hard gereden en ontstonden er meerdere groepjes. Het was de hele dag droog gebleven, maar gedurende de laatste wedstrijd begon het te regenen. Hierdoor waren er tijdens de hele wedstrijd veel valpartijen. Gelukkig was Lucas hier niet bij betrokken en eindigde hij op de 59e plaats.

Het was een sportieve en gezellige dag in Zuidland, waarbij de renners van de Stormvogels Veendam hun beste beentje voor hebben gezet. Aan het einde van de dag werd er door de verschillende gezinnen uit het Noorden (van meerdere clubs) die een overnachting hadden geregeld nog gezellig nagetafeld.