Zilveren KNWU wiel voor Gea Boneschansker.
Wielervrouw in hart en nieren Gea Boneschansker (5-10-47) uit Veendam is zondag op het Sport-en Leerpark aan de Langeleegte in Veendam onderscheiden met de Zilveren wiel van de KNWU.
Al bijna 40 jaar is Gea actief binnen de wielervereniging Stormvogels en naast allerlei andere werkzaamheden maakte ze goed beschouwd al meer dan 20 jaar deel uit van het bestuur in de functie van penningmeester. In het jaar van 1983 werden haar beide zoons, Wilbert en Alex lid van de WV Stormvogels en niet lang daarna kwam haar oudste zoon thuis met de vraag aan zijn moeder “Mamma wil jij wel helpen bij het plakken en knippen voor het maken van het clubblad, dat kan jij jawel”, zo merkte zoonlief vleiend op. Het waren de eerste stappen van haar als vrijwilliger bij de wielervereniging. Gea raakte door haar zoons verknocht aan de wielersport en bleek een vrouw te zijn, die nergens voor wegliep. Ze is spontaan, vriendelijk, goedlachs, beschikt over veel vaardigheden, denkt altijd in oplossingen en negativiteit is haar vreemd.
Door de jaren heen groeide ze uit tot een niet weg te denken kracht in het reilen en zeilen van deze vereniging ook toen haar zoons afscheid namen van de wedstrijdsport. Naast vele bestuursfunctie was ze ook actief bij wedstrijden die door Stormvogels Veendam werden georganiseerd zoals de Grote Omloop van de Veenkoloniën, de Kleine Omloop van de Veenkoloniën, de Parkstadronde van Veendam, de Jeugdronde van Veendam, de Zechstein MTB Borgerswold, het NK tijdrijden. Gea was niet alleen verantwoordelijk voor de inschrijving waar ze vrijwilligers regelde voor de rugnummer uitreiking maar smeerde ook de broodjes voor de lunchpakketten en deed daarnaast allerlei andere randzaken, die bij dergelijke evenementen komen kijken. Kortom een onmisbare schakel.
Na de Algemene Ledenvergadering en er weer een statutaire termijn van 4 jaar dient te worden aan gegaan heeft ze te kennen gegeven er mee te willen stoppen. Aan 5 periodes van 4 jaar (20 jaar) waarvan de laatste drie periodes als penningmeester komt daarmee een einde aan de bestuursverantwoordelijkheid die zij met verve heeft gedragen.
Gea Boneschansker is met respect een vrijwilligster van de oude stempel, die een vereniging niet graag kwijtraakt want de jongere garde kan nog veel van haar leren. De vereniging is haar op voorhand zeer erkentelijk dat ze als adviseur actief wil blijven in o.a. het financieel platform om de jongere garde te ondersteunen. Waardering voor al haar verleende diensten aan de wielersport zijn wij binnen het KNWU-district Noord en in het bijzonder bij haar vereniging de WV Stormvogels veel dank verschuldigd, aldus het bestuur van de KNWU-district.
Foto; oud-voorzitter Sievert Uneken overhandigde Gea Boneschansker de Zilveren KNWU Wiel.
Tekst en foto Peter Panneman