Het NK nieuwelingen, junioren en elite zonder contract (m/v) werd i.v.m. corona maatregelen ruim een maand geleden tot teleurstelling van veel renners verplaatst naar 23 en 24 oktober 2021 maar met dank aan organisator Thijs Rondhuis verantwoordelijk voor het NK op de weg voor de professionals,  WSV de Peddelaars en het KNWU district Noord kon door de corana versoepelingen er op het laatste moment wel een DK worden verreden op en rond de VAMberg waar deze in 2020 geen doorgang had kunnen vinden vanwege de corona pandemie.
Onder zonnige ietwat broeierige weersomstandigheden werd de VAM berg meerdere keren beklommen met ook aan het vertrek onze Stormvogels. Een aantal van onze renners had zich in de afgelopen 4 trainingsritten al goed van voren laten zien maar de stijgingspercentage van de beklimming van de (VAM)berg bezorgden een aantal van onze renners meer problemen als hun lief was.
Bij de cat. Nieuweling meisjes ging het goud naar Fleur ter Braak (WSV Emmen). Het zilver ging naar Marieke Ottens (WV Meteoor Assen-Roden) en het brons naar Hannah Jansen (NWVGroningen). Mirthe Boneschanker reed een paar ronde mee in de kop van de koers maar de hitte verlamde haar benen waar ze in de afgelopen trainingsritten steevast bij de eersten over de streep kwam als 2e, 3e  en zelfs een rit won, ze werd 9e. Cassandra Snakenborg had haar energie over de wedstrijd goed verdeeld en werd knap 10e.. Er werd me een gem. snelheid van bijna 32 km. per uur gereden.

In de cat. Junior dames ging het kampioenschap naar Sanne Westra (WV Kapenga Home Center Drachten) voor Leoni Bentveld ( NWVGroningen) en Rosan Dekker (WSV de Peddelaars).
Karst Hayma (NWVGroningen) werd met een gemiddelde snelheid van bijna 38 km. per uur bij de Nieuwelingen districts kampioen voor Thom van der Werff (WV Meteoor Assen-Roden), die het hoofd had moeten bieden aan een afgelopen ketting. Antoine Quint (WSV de Peddelaars) werd 3e voor onze  uitstekende rijdende Yorick Kamphuis uit Wildervank, die weliswaar de slag mistte maar wel heel verdienstelijk vele ronden solo rijdend  4e werd.  Het goud bij de junioren was voor Elmar Abma uit Wolvega (Willibrord wil Vooruit) voor Jasper Huitema uit Roden (Willibrord wil Vooruit) en Juul Nagengast uit Beilen (WSV de Peddelaars). Onze Tom Buls uit Veendam werd zeer verdienstelijk 18e in een rennersveld van  31deelnemers waar Lars Kranenborg en Kevin Kuipers geen uitslag wisten te rijden.