Rondje groningen

Rondje Groningen.

 

Een rondje fietsen langs de grenzen van de provincie, van Veendam naar Veendam.

 

Datum: 8 juli 2017

Deelnemers: Jan Tammeling, Jacob Scholtens, Aaltjo Scholtens, Dick Jansma, Martin Douma en Laurens Boersma

Afstand: ruim 300 km

 

Om half 5 ’s ochtends is het vertrek vanaf Veendam. Na 20 minuten wordt Laurens opgepikt in Annerveenschekanaal,  de groep is compleet. Het miezert en er is een beetje wind uit het westen. Jan en Laurens hebben een regenjasje aan, de rest kan wel zonder.

We volgen de route die Dick van Evert heeft geleend en op zijn stuur heeft gemonteerd.

Tot Marum gaat het goed. De regen is dan gelukkig al gestopt en de zon komt op.

We hebben de vaart er flink in. Evert’s route brengt ons na Zevenhuizen naar Friesland.  Dat komt omdat ze daar ooit gestart zijn volgens Dick. Via Siegerswoude gaat het richting Surhuisterveen.  De zon is alweer weg. Gelukkig zijn we na een km of 30 weer terug in Groningen. Daarna naar het noorden. Via Visvliet en Lauwerszijl richting Zoutkamp, hier passeren we om kwart voor 9. Nog geen koffiepauze want alles is nog dicht. Dan naar Lauwersoog. Een km of 5 daarvoor breekt de hemel open en worden we getrakteerd op een flinke plensbui. Dan om half 10 de eerste stop: Restaurette Schierzicht. Opdrogen en koffie, beetje slap maar het gebak was goed.

Na een kwartier pauze is het droog en gaan we met de wind in de rug om de noord naar het oosten. Het gaat voorspoedig maar in Delfzijl rijdt Jan lek. Dit is vandaag de enige lekke band. Even bandje wisselen en weer verder. Volgende stop is Termuntenzijl.

Bij CafeRestaurant Teetied krijgen we soep en een gehaktbal. Het is dan half 2 en het smaakt goed. Jan moet om 6 uur thuis zijn dus we kunnen hier niet te lang blijven plakken.

De wind is een beetje in ons voordeel gedraaid als we naar het zuiden afbuigen. Met een sneltreinvaart gaat het via Nieuw Statenzijl, doorsteekje door Duitsland via Belllingwolde en Sellingen naar de Slegge. De accu van de routemachine op Dick’s stuur is al sinds Termunten leeg maar hier weten we de weg zelf ook wel.  Bij de Slegge staat er 275 km op de teller, de laatste stop bij de visplas en het beste is er nu wel af. Toch nog even monter op de foto en dan de laatste etappe, terug naar Veendam. Dit keer wel met een flinke wind tegen maar wie maalt daar nu nog om? Aan het eind staat er 305 km op de teller met een gemiddelde van 28,5.

Volgend jaar Rondje Drenthe, is iets korter maar als we er een stukje Friesland bij doen halen we dan de 300 ook wel.